Przepis i sposób przygotowania na: Razowa szarlotka bez jajek
Kroki postępowania
Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.
*jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru