Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z ziemniaków
Ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
Solimy i dodajemy dwie trzecie mąki i koperek. Potem
wyrabiamy pozostałą część mąki, ale tylko tyle, aby
ciasto było lekkie i miękkie, nie może kleić się do
palców.
2
Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki
grubości 1,5 cm. Tniemy z nich około 2 cm kawałki.
Kawałki ciasta kładziemy na posypanym mąką widelcu
przyciskamy tak, aby się zrobiła muszelka.
3
Kluski stopniowo wrzucamy do wrzącej wody, od czasu
do czasu mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu
wyjmujemy je łyżką cedzakową i trzymamy w ciepłym
miejscu.
4
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, dodajemy
pieczarki pokrojone. Odparowujemy z płynu który odpuszczą
pieczarki. Dodajemy śmietanę, gotujemy mieszając,
dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem.
5
Gotowe od razu polewamy sosem, posypujemy startym
serem i podajemy.