Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy klasyczny
- pyszna przystawka z mięsa wołowego
- możliwość wybrania ulubionych dodatków
- łatwy przepis na ciekawe danie
Tatar wołowy to smaczna przekąska, którą przygotowujemy z surowej wołowiny. Mięso musi być bardzo świeże i chude. Warto w tym celu kupić od sprawdzonego dostawcy kawałek polędwicy lub ligawy wołowej. Jeśli jednak zdecydujecie się na inną część mięsa wołowego, pamiętajcie o usunięciu białych błon przed pokrojeniem mięsa.
Ogórka i cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara umyć, oczyścić z błon i ścięgien jeśli są. Następnie zmielić w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać oliwę, sól, pieprz, musztardę oraz odrobinę wody. Całość wymieszać i mocno uklepywać przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje, a odrobinie wody będzie delikatniejszy.
Na dnie miseczki ułożyć warstwami cebulą i ogórka. Następnie z mięsa formować kule, spłaszczać ją i robić zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypać pieprzem i podać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego :)