Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik
Serek ubij mikserem na puszystą gładką masę, porcjami dodawaj cukier, a następnie jajka i żółtka jedno po drugim. Na koniec ubijania dodaj sok cytrynowy.Blachę z zewnątrz i od spodu owiń folią aluminiową (dla bezpieczeństwa dwie warstwy). Ważne, aby brzeg folii zabezpieczał brzegi dość wysoko - sernik piecze się w kąpieli wodnej, woda nie może dostać się do środka. Na blachę wlej masę serową i wstaw na środkowy poziom do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. . Piecz 50 minut (w trakcie pieczenia sprawdź, czy woda się nie wygotowała. Jeśli tak - uzupełnij). Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Gotową masą delikatnie posmaruj sernik. Piecz kolejne 10 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na noc.