Nalewka grzuszkowa

Nalewka grzuszkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    30 dag
  • spirytus 70%

    1,5 litra
  • brandy

    50 ml
  • woda

    0,2 litra
  • kwasek cytrynowy

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • goździki

    10 szt
  • wanilia

    1/2 laski
  • gruszki

    2 odmiana: "bergamotka"
  • brązowy rum

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. pozbawione ogonków gruszki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do owoców przyprawy, zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na rok. Zagotować wodę z cukrem. Zalać nalew, dodać wystudzony syrop, rum, brandy i kwasek cytrynowy, wymieszać. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat