Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki a la Monika z marchewką

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe
50 dag
cebula
1 sztuka
marchew
1 sztuka
mleko
1 szklanka
jajko
1 sztuka
mąka
1 łyżka
olej do smażenia
sól
do smaku
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
bazylia
łyżka
Sklep Prymat
oragano
łyżka
przyprawa uniwersalna
łyżeczka
woda
sos
2 łyżki
bułka pszenna
1/2 kajzerka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki a la Monika z marchewką

Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę drobniutko posiekać, marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę. Marchewkę wraz z cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. Dodać do mięsa. Dodać następnie jajko, bułkę odciśniętą z mleka oraz pieprz i sól do smaku. Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła. Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę tartej bułki. Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki, obtaczać je w mące, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości mięsa wychodzi około 10-12 klopsików.

Sos:
Olej, bazylia, oregano, ziarenka smaku, woda - tyle żeby zakryło w miarę klopsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak