Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno truskawkowe z akcentem czekoladowym
250g mąki krupczatki
125g masła
65g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól, kakao i jajko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na blaszce. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczonym i ostudzonym spodzie ułożyć truskawki – tyle ile uznacie za stosowne. Truskawki zalewamy masą budyniową.
Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
1 galaretka truskawkowa
(leniwi mogą ją przygotować z tradycyjnych kupnych budyni)
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Do jeszcze gorącej masy dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Wystudzić, zalać truskawki i wstawić do lodówki, aby zgęstniała. W międzyczasie przygotować masę czekoladową
Masa czekoladowa:
150 g śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę – wymieszać. Wylać na stężałą masę budyniową.
Masa śmietanowa:
100 g śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody
Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać na masę czekoladową.
Na wierzchu ułożyć dowolnie truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Całość podałam z sosem truskawkowo-miętowym.