Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pszenny z kolendrą
Wszystkie pozostałe suche składniki dokładnie wymieszać w dużej misce.
Kiedy zaczyn ruszy, wlać go do mąki.
Zagnieść wszystko dolewająć olej, dosypując kolendrę mieloną i suszoną natkę.
Wyrobić gładkie jednolite i sprężyste ciasto - podzielić na połowę i uformować kule.
Oprószyć mąką obie porcje ciasta i blat - nakryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bochenki ponownie zagnieść, aby je odgazować.
Uformować bochenki (ja robię podłużne) i naciąć je ostrym nożem.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posypanej otrębami.
Pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (z termoobiegiem) i piec ok. 25-35 minut.
Ostatnie 10-15 minut można bochenek przełożyć z blachy na kratkę i tak dopiekać, aby spód również się zrumienił.
Wystudzić na kratce, aby nie zaparował od spodu.