Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówki z orzechami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 i 3/4 szkl
drożdże
5 dag
mleko
1 i 1/5 szkl
masło
1/3 kostki
cukier
1/4 szkl
jajko
2 szt
gorzka czekolada
1/2 szkl
cukier puder
1 łyżka
cynamon
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
orzechy włoskie
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z orzechami

Z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru, mąki oraz pokruszonych drożdży przygotować rozczyn. Połowę orzechów zmielić, resztę posiekać. Jajka utrzeć z cukrem i 1/4 łyżeczki soli. Z mąki, rozczynu, jajek, ciepłego mleka wyrobić ciasto. Dodać ciepłe masło i zmielone orzechy. Odstawić do wyrośnięcia. Czekoladę posiekać, wymieszać z orzechami. Ciasto rozwałkować na placek, wykroić na 16 krążków. Nałożyć nadzienie, starannie zlepić bułeczki. Ułożyć je w natłuszczonej foremce i zostawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak