Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki jajeczne
4 ugotowane na twardo jajka
2 jajka surowe
2-3 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
kajzerka lub bułka tarta
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z surowymi jajkami, żółtym serem (startym), pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dodać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety. U mnie bułka tarta - łatwiejsza w użyciu i mamy pewność, że ładnie nam sklei całą masę. Bułkę dosypywałam po trochu, żeby nie wyszło zbyt gęste. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.