Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada waflowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka 1 sztuka
woda 2 szklanka
cukier 2 szklanki
kakao 4 łyżki
herbatniki 4 paczki
masło 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100 g
mleko 10 łyżek
andrut

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada waflowa

Składniki:

3 wafle do przekładania - wyjdą trzy rolady
galaretka, a najlepiej trzy w różnych kolorach (po pół paczki albo mniej nawet)

MASA CZEKOLADOWA

2 szkl wody
1 szkl cukru
4 łyżki kakako
4 paczki herbatników

MASA RAFAELLO

kostka masła
1 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
10 dkg wiórek kokosowych
10 łyżek gorącego mleka

Sposób przygotowania:
Galaretkę trzeba przygotować wcześniej, żeby stężała.
Potem przygotowujemy masę rafaello: masło ucieramy z cukrami, wiórki sparzamy mlekiem, studzimy i mieszamy z masłem.
Teraz masa czekoladowa: zagotować wodę z cukrem i kakao, dodać zmielone w maszynce herbatniki, zgasić ogień, mieszać.
Teraz działamy szybko: na każdym waflu rozsmarowujemy ciepłą masę czekoladową (wafel ma zmięknąć, bo będziemy go zwijać). Teraz każdy wafel smarujemy masą kokosową. Na koniec wzdłuż jednego brzegu każdego wafla układamy pasek z galaretki (galaretek) i zawijamy wafel tak by pasek galaretki znalazł się w środku rolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.11.2012 11:21
lubie i robię
Rafał10 01.06.2012 18:35
wygląda świetnie ! muszę w końcu się skusić i zrobić jakąś roladkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak