Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem

Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • Masa budyniowa: mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • mleko

    1 l
  • cukier kryształ

    13 łyżek
  • cukier wanilinowy

    2 szt
  • masło

    3 szt
  • biała czekolada

    1 szt
  • aromat migdałowy

    1 szt
  • glukoza

    25 gram
  • żelatyna

    1/2 łyżeczki
  • woda

    17,50 ml
  • cukier puder

    17,5 dag
  • barwniki spożywcze

  • ptasie mleczko®

    1 szt
  • dekoracja

    1 paczka
  • herbatniki

    1 paczka
  • Ciasto:

    1/2 ciemne
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • Ciasto:

    1/2 jasne
  • Ciasto:

    1/2 różowe
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • kisiel wiśniowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Ciasto:
z podanych składników upiec 3 biszkopty na prostokątnych blaszkach i ostudzić.
Krok 2 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Masa budyniowa: z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i cukrów ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 3 części.
Krok 3 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Tak przygotowaną masą przekładać ciasta wg kolejności jasne - masa z ułożonym ptasim mleczkiem - ciasto różowe - masa z ułożonym ptasim mleczkiem - ciasto ciemne. Może być odwrotnie.
Krok 4 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Górę i boki tortu wysmarować trzecią częścią masy, pozostawiając część na dekoracje.
Krok 5 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Dekoracja:
herbatniki pokruszyć. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,i dodać pokruszone herbatniki i kilka kropel aromatu migdałowego.
Krok 6 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Z tak przygotowanej masy uformować kształt pieska.
Krok 7 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Następnie przygotować masę cukrową. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat truskawkowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Masę podzielić na części i każdą część zabarwić odpowiednim barwnikiem i zagnieść dokładnie masę. Przy pomocy praski do czosnku wykrawać sierść i przyklejać do uformowanego pieska. Poszczególne elementy przyklejałam lukrem zrobionym z wody, cukru pudru z odrobiną żelatyny.Następnie przygotować masę cukrową.
Krok 8 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Do części masy budyniowej dodać czerwony barwnik i dokładnie zamieszać. Podobnie zrobić zieloną masę.
Krok 9 - Tort z masą budyniową i ptasim mleczkiem
Kolorowymi masami dekorować tort za pomocą szprycy lub rękawa. W rogu tortu umieścić pieska i zostawić miejsce na świeczkę dla solenizanta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (85)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta1371

13.01.2017 22:35
Śliczny torcik

MagdalenaIC

24.10.2016 14:33
Piękny i na pewno pyszny :)

jagoda5913

12.08.2016 00:37
fajny tort

pestka

02.08.2016 09:14
wygląda bardzo smakowicie

tobi1989

16.02.2016 13:49
Pięknie wygląda :)

Małgorzata92

08.12.2015 11:42
Wygląda uroczo i pewnie dobrze smakuje :)

Jolcia_90

28.11.2015 23:23
śliczny, okazały tort :)

Malgorzata549

27.08.2015 11:18
piękny i zapewne pyszny

ben-ka

09.01.2015 08:44
Okazały ten tort.

Franciszek

07.01.2015 14:07
Pyszny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat