Sznycle ze szparagami

Sznycle ze szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • po 40 dag białych i zielonych szparagów

  • sól, pieprz, cukier

  • masła lub margaryny

    6 dag
  • mąki

    8 dag
  • mleka

    300 ml
  • sok z 1 cytryny

  • jajka

    2
  • cienkie sznycle cielęce

    4
  • tartej bułki

    5 dag
  • żółtka

    2
  • gałązki bazylii lub natki pietruszki

    4
  • trybuli

    0,5 pęczka
  • Do dekoracji:

  • cytryna

    cząstki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki łodyg, pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. Podobnie zielone szparagi oczyścić i pokroić. Zagotować w rondlu wodę, lekko posolić i posłodzić. Włożyć do wrzątku białe szparagi, gotować przez 10 – 12 minut. Po 5 – 6 minutach dodać szparagi zielone. Odcedzić, wywar z gotowania zachować.

Przygotować sos: stopić 3 dag tłuszczu, posypać 3 dag mąki, zasmażyć na złoty kolor. Rozprowadzić zasmażkę 250 ml jarzynowego wywaru oraz 250 ml mleka, zagotować mieszając (jeśli utworzą się grudki, sos przetrzeć przez sitko). Gotować sos 3 – 4 minuty, przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Roztrzepać jajka z pozostałym mlekiem. Rozbić mięso tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Rozgrzać na patelni pozostały tłuszcz, usmażyć sznycle z obu stron na złoty kolor. Do przygotowanego sosu włożyć szparagi, podgrzać. Zdjąć jarzynkę z ognia, podprawić żółtkiem (nie gotować). Podawać do sznycli. Gotowe danie udekorować cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

03.09.2011 17:26
dobre sznycle

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat