Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kawowo czekoladowy
Kroki postępowania
Chwilę ubijać na wolnych obrotach, potem zwiększyć na najwyższe i ubijać aż powstanie ubita masa.
W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło i dodać do masy kremowej.
Ponownie chwilę ucierać, aż masa będzie kremowa.
Ubić na sztywną pianę dodając cukier.
Gdy piana jest ubita wsypać kawę i dalej miksować.
Następnie zwolnić obroty o jeden stopień i dodać żółtka.
Na koniec wsypać maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryną, wylać masę biszkoptową i wyrównać powierzchnię.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy placki i przełożyć dowolną masą.
Na paterze położyć pierwszy nasączony krążek, wyłożyć 1/2 masy.
Rozsmarować masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić trochę masy do dekoracji a resztę rozsmarować na górze i po bokach tortu.
Odłożoną masą udekorować górę ciasta i posypać płatkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.