Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kruszonką
500 g mąki,
200 ml mleka,
100 g cukru,
2 jajka,
30 g soli,
40 g drożdży,
100 g margaryny,
30 g spożywczego olejku zapachowego (np. pomarańczowego),
20 g tłuszczu do wysmarowania formy.
Na kruszonkę:
80 g mąki,
50 g masła,
50 g cukru.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Z drożdży i odrobiny mąki sporządzamy rozczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, mleko, mąkę, olejek zapachowy i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i przenosimy na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto rozbitym jajkiem, posypujemy kruszonką (zrobioną z mąki, masła i cukru) i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.