Obwarzanki migdałowe

Obwarzanki migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    250 g
  • cukru

    125 g
  • żółtka

    4
  • kwaśnej śmietany

    4 łyżki
  • tartej skórki z cytryny

    1 łyżka
  • szczypta soli

  • mielonych migdalow

    125 g
  • masła

    125 g
  • białka

    2
  • śmietany

    2 łyżki
  • siekanych migdałów

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przesianej mąki uformować kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, dodać cukier i sól. Na mące rozłożyć pokrojone na kawałki masło i migdały.

Posiekać nożem mąkę z cukrem, masłem i migdałami. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto, a następnie owinąć ściereczką i wstawić do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek o centymetrowej grubości. Podzielić na kawałki o długości około 8 cm i nadać im kształt obwarzanka.

Obwarzanki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkami roztrzepanymi ze śmietaną, a na koniec posypać siekanymi migdałami. Piec na złoty kolor w piekarniku (ok. 13 minut w temp. 175ºC). Jeszcze ciepłe zdejmować z blachy i wystudzić na kratce kuchennej.

Obwarzanki można przechowywać przez 4 tygodnie w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

09.03.2011 09:20
fajne

Smakosz6

16.08.2010 12:59
pyszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat