Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z farszem porowym
Pora myjemy i kroimy na piórka. Na patelni obsmażamy boczek i jak się zrumienie, to wrzucamy pora, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy, aż por się zeszkli i lekko zrumieni.
Do śmietamy dodajemy tymianek, oregano, pieprz ziołowy, gałkę, sół, pieprz i sok z cytryny i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty (można ją trochę rzesmarować masłem). Zawijamy brzegi i nakłuwamy całość widelcem, co by nie porobiły się bąble. Wykładamy pora, zalewamy śmietaną, wygładzamy wszystko na równo. Posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na dolnej półce, aż ser się zrumieni i spód upiecze (mniej więcej 15-20 minut).