Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta z farszem porowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki
2 szkl
żółtko jajek
1
kostki margaryny
0,5
zimnej wody
0,5 szkl
szczypta soli
DUŻY POR
boczku
kilka plasterków
śmietana
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
tymianek
oregano
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
gałka musztatułowa
sok z plasterka cytryny
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z farszem porowym

Z mąki, margaryny, żółtka, wody i odrobiny soli wyrobiamy kryche cista i odstawiamy na pół godziny.


Pora myjemy i kroimy na piórka. Na patelni obsmażamy boczek i jak się zrumienie, to wrzucamy pora, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy, aż por się zeszkli i lekko zrumieni.



Do śmietamy dodajemy tymianek, oregano, pieprz ziołowy, gałkę, sół, pieprz i sok z cytryny i mieszamy.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty (można ją trochę rzesmarować masłem). Zawijamy brzegi i nakłuwamy całość widelcem, co by nie porobiły się bąble. Wykładamy pora, zalewamy śmietaną, wygładzamy wszystko na równo. Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na dolnej półce, aż ser się zrumieni i spód upiecze (mniej więcej 15-20 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 02.05.2011 08:27
super
Kate131 02.05.2011 08:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak