Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z serem i pieczarkami
30 dag mąki,
3 dag świeżych drożdży,
½ szklanki mleka,
1 jajko,
tarta gałka muszkatołowa,
1/3 kostki masła,
2 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
15 dag pieczarek,
3 łyżki tartego sera,
1 łyżka tłuszczu,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, miękkie masło, jajko. Doprawić gałką muszkatołową. Ciasto rozciągnąć palcami na wysmarowanej uprzednio tłuszczem blasze. Posmarować olejem a następnie koncentratem pomidorowym. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Podsmażyć a następnie ułożyć równomiernie na cieście. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać pizzę z wierzchu. Pizzę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika do 180 stopni. Pieczemy, aż pizza się zarumieni. Pizzę spożywamy zaraz po przygotowaniu, póki jest jeszcze ciepła. Dobrze smakuje podana z sokiem pomidorowym.