Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa rolada z cytrynowym kremem
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt. Wyłożyć z blaszki na ściereczkę i zrolować.
Krem cytrynowy:
Do wody dodać sok z cytryny i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami, a następnie z mąkami, budyniami i pozostałą wodą. Połączyć wszystkie składniki gotując budyń. Schłodzić. Utrzeć masło na puch i powoli ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia i schłodzić. Pociąć w pasek o szerokości 1cm na 2 cm i długości odpowiadającej długości ciasta orzechowego.
Rozwinąć ciasto orzechowe, posmarować go cytrynowym kremem. Na brzeg ciasta można ułożyć przygotowany pasek z galaretki (jak dla mnie nie jest ona konieczna). Zwinąć w roladę, posmarować resztką kremu i posypać kolorową posypkąi. Wstawić do lodówki.