Szarlotka klasycznie

Szarlotka klasycznie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    0,5 kg
  • jajek

    5
  • proszku do pieczenia

    2 łyżki
  • margaryna

    1
  • gęstej śmietany

    4 łyżki
  • cukru

    trochę do smaku
  • prażonych jabłek

    2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, proszku, żółtek, margaryny, cukru i śmietany zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, a resztę odstawić na min. pół godziny do lodówki.



Ubić pianę z białek i szczypty soli.



Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciasto, tak, żeby zachodziło trochę na boki. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię. Na jabłkach rozsmarować pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.



Piec ok 45-50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

08.02.2011 18:19
interesujące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat