Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
4 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
margaryna
200 g -
jajko
3 szt -
miód
3 łyżki
Masa orzechowa
-
orzechy włoskie
300 g -
miód
3 łyżki -
cukier
1/2 szklanki -
cukier wanilinowy
1 szt -
masło
100 g
Krem
-
mleko
3/4 l -
budyń waniliowy
2 szt -
cukier
1 szklanka -
margaryna
250 g
Sposób przygotowania
2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia
3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)