Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny z kremem kokosowym
Kroki postępowania
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
szklankę mleka wymieszać z maką ziemniaczaną, a pozostałą część zagotować. Żółtka ubić z cukrem, połączyć z mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wszystko razem dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Do wrzącego budyniu wsypać kokos, dodać sok z ananasa i jeszcze chwilę zamieszać. Ostudzić. Masła utrzeć na puch i ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń z kokosem.
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Połowę białej masy po rozwałkowaniu użyłam do przykrycia tortu, a z drugiej części przygotowałam dekoracje.