Przepis i sposób przygotowania na: bociany z pieczarkami
Kroki postępowania
Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, trzecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak. Dodajemy pieczarki, mieszamy wszystko i próbuje w smaku , ewentualnie doprawiamy.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:)