sos beszamelowy

sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    7 łyżek
  • mąka

    7 łyżek
  • mleko

    4 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatałowa

  • ser żółty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W wiekszym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy do niego mąkę i chwilę smażymy. należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodajemy mleko i rozprowadzamy masę mączną. Gotujemy na małym ogniu mieszając cały czas, do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy ser. Sos pasuje do sałatek, a nawet do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

22.12.2013 14:05
Dobry taki .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat