Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żórek wigilijny

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól, pieprz
cebula
chleb razowy
15 dag
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
grzyby suszone
4-5 szt
kwas żuru
1/3 szkl
olej
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żórek wigilijny

Do pięciu szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrajaną w plastry cebulę i suszone grzyby. Wlać łyżkę oliwy i gotować kilkanaście minut. Następnie zakwasić żurem, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żurek przyprawić do smaku (grzyby pokrajać) - powinien być dość astry. Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak