Skrzydełkowo-zeberkowy obiad

Skrzydełkowo-zeberkowy obiad

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka

    20 dag
  • żeberka

    20 dag
  • musztarda

    do natarcia
  • majeranek

    do natarcia
  • zioła prowansalskie

    do natarcia
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny

    do natarcia
  • oregano

    do natarcia
  • olej

    do smażenia
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • papryka słodka

    do natarcia
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    do smazenia
  • woda

    do smażenia
  • pomidor

    1 kg
  • szczypiorek

    do pomidorów
  • ketchup

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pomidora płuczemy, kroimy w plasterki. Na talerzyk wykładamy je. Polewamy jogurtem smietanowym, posypujemy solą i piperzem. Na wierzch wykładamy kawałeczki szczypiorku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odccedzamy. Ubijamy. Wykładamy porcje na talerz.


Przyrządzenie zeberek :
20dag żeberka,
do natarcia musztarda,
do natarcia majeranek,
do natarcia zióła prowansalskie,
1/4 łyżeczki Sól,
do natarcia pieprz czarny,
do gotowania woda,
do smazenia olej,
do natarcia oregano


Zeberka porcujemy- 1-2 sztuki. Myjemy. Nacieramy musztardą z każdej strony. Pieprz, sól, zioła i majeranek służą nam do natarcia żeberek będących w musztardzie. Zostawiamy je tak przygotowane przez 4 h. Następnie do woka dodajemy olej, i trochę wody i dusimy na małym ogniu do miękkości nasze żeberka. OD czasu do czasu zmianiając stronę.

W oddzielnych naczyniach przygotowujemy skrzydełka:
20 dag skrzydełka,
1 łyżka sos sojowy,
do smaku papryka słodka,
2 łyżeczki ketchup ostry,
1 łyżka sok z cytryny,
do smaku pieprz i sól

Skrzydełka płuczemy. Składniki powyżej wymienione łączymy ze sobą, mieszamy. Obraczamy w niej skrzydełka. i pozostawiamy na 4 godziny.Smażymy w woku z olejem, i podlewamy wodą.następnie podduszamy po około 7 minutach pod przykryciem,Dusimy je ąż do miękkości. od czasu do czasu mieszając, by z każdej strony mięsko było miekkie.

Żeberka i skrzydełka wykładamy na talerz.

Ziemniaki polewamy tłuszczem z żeberek bądz skrzydełek

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lidzia

24.02.2014 09:07
To co lubię, skrzydełka i żeberka w jednym.

AURELKA

11.06.2013 21:25
bardzo smaczny

Aannkaa82

15.03.2013 20:53
Raj dla kogos kto lubi mieso czyli kogoś takiego jak ja :). Pysznie wglada.

jolanta19

22.05.2012 14:28
super

treonina

21.05.2012 22:22
wygląda bardzo apetycznie!

przemek20008

21.05.2012 22:19
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat