Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto rabarbarowe z pikantno-słodkim sosem rabarbarowym.
Ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku d pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 opakowaniu cukru waniliowego
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x20 cm. Na wierzch dodać obrany rabarbar, który wcześniej obsypaliśmy cukrem waniliowym.
*Przepis od przy stole
Kruszonka:
50 g mąki
50 g płatków owsianych
100 g cukru pudru
100 g masła
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, do czasu gdy mało nie będzie wyczuwane pod palcami. Kruszonką posypać placek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Sos rabarbarowy:
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru
10 kropel sosu tabasco
1 łyżka wody
Rabarbar pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i dusić na niskim ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy sos podawać z plackiem.