Przepis i sposób przygotowania na: Placek czekoladowy z bananami
Krem: 2 szklanki śmietanki kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 6 łyżek cukru pudru, półtorej tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo: 6 bananów, 5 łyżek soku z cytryny, 6 łyżek dżemu wiśniowego
Ciasto:
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.dodać kakao, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować razem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady. Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja banany dałam na samą górę, ale jak kto woli). Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić stopioną czekoladą.