Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt kwadratu o grubości ok. 2 cm, a następnie wykładamy na niego pokrojone na cienkie plasterki, dobrze schłodzone masło i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Środek ciasta powinien być nieco grubszy niż jego boki. Rogi ciasta składamy do środka tworząc kopertę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i ponownie wałkujemy tym razem na kształt prostokąta. Składamy na 3 części i powtórnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Czynność tą powtarzamy 4-5 razy za każdym razem wstawiając ciasto do lodówki na okres 2-3 godzin.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm wycinamy radełkiem paseczki i tniemy na mniejsze kawałki, smarujemy rozbitym jajkiem i oprószamy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok. 15 min.