Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Staropolski (dwa bochenki)
Dodajemy je do mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej TYP 2000.
Wsypujemy wszystkie przyprawy i sól.
Miksujemy mikserem około 10 minut, a następnie wyrabiamy kolejne 10 minut rękami.
Przekładamy do miski.
Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin by ciasto podrosło.
Po tym czasie wyciągamy na stolnice, wyrabiamy kolejne 10 minut.
Dzielimy na dwie równe części i wkładamy do posmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek np.keksówki 30 cm lub specjalnej formy na chleb.
Smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 60 minut w temperature 200 stopni C.
Podczas pieczenia dobrze jest wstawić garnczek z wodą.
Wyciagamy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu chleba.