Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek konserwowy

    1 puszka mała
  • jabłka

    3 szt
  • jajka

    5 szt
  • kukurydza

    1 puszka mała
  • majonez

    1 słoik mały
  • marchewka

    8 szt
  • musztarda sarepska

    1 łyżka czubata
  • ogórki kiszone

    5 szt
  • pietruszka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew i pietruszkę gotujemy na średnim ogniu (ok. 30-45 min), nie podaję konkretnego czasu gdyż zależy to od wielkości warzyw. Ważne by ich nie przegotować. Obieramy marchew i pietruszkę po ugotowaniu, a nie przed gotowaniem.
Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, tak samo jabłka i jajka.
Mieszamy wszystkie składniki: marchew, pietruszkę, jabłka, ogórki kiszone, jajka, groszek, kukurydzę, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
Solę zawsze po dodaniu majonezu gdyż niektóre majonezy są zbyt słone by sałatkę jeszcze solić.
Wykładamy sałatkę na salaterkę i dekorujemy wg własnego upodobania, ja zazwyczaj układam ją na liściu sałaty wierzch smarując majonezem i dekorując np. kukurydzą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokodyl

04.07.2012 15:34
lubię to

koala

31.05.2012 12:27
piękna dekoracja:)

Renata16

26.04.2012 12:15
Ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat