Przepis i sposób przygotowania na: sernik na kruchym cieście z wiśniami
Zmieszać wszystkie składniki na ciasto (czekoladę połamaną na małe kawałeczki, a masło półtwarde) i wstawić już wyłożone w blaszce do lodówki na 30 min.
Z białek ubić pianę. Ser zmielić, zmiksować z żółtkami, cukrem i sodą oczyszczoną. Następnie powoli wymieszać z ubitym białkiem.
Masę wylać na ciasto i wstawić do piekarnika (jeszcze zimnego), odkręcić na 200 stopni, jak dojdzie do 200 to poczekać około 5 min i zmniejszyć na 180. Piec około 50 min (wyciągnąć szybciej jeżeli ser się zacznie u góry przypalać). Zanim wyciągniesz z piekarnika, wyłącz go (nie otwierać), dopiero po kilku min otwórz i czekaj aż lekko przestygnie (aby nie opadło).
Rozrób galaretkę i schłodź ją ale uważaj żeby nie zastygła.
Jak ciasto będzie zimne wyłóż na nie wiśnie i zalej gęstą galaretką.
Wsadź do lodówki i czekaj aż galaretka zastygnie.