Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z budyniem i jabłkami z nutą cynamonu
Ciasto:
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ucieranej margaryny obie mąki i proszek do pieczenia.
Pod koniec łączymy z ubitymi białkami. Blachę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wykładamy 3/4 ciasta.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy. Gotową masę jabłkową wykładamy na ciasto.
Masa budyniowa:
Na litrze mleka gotujemy budynie z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Jeszcze gorący budyń wylewamy na warstwę masy jabłkowej. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.