Sos z jagód

Sos z jagód

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagody

    1 szklanka
  • miód

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • przyprawa do piernika

    szczypta
  • wino białe

    1/4 slodkie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jagody oczyszczamy, płuczemy na sicie, wrzucamy do rondelka. Dodajemy 3 łyżki miodu i 1/4 szklanki białego słodkiego wina. Całość gotujemy około 15 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli nie będzie wystarczająco gęsty, możemy zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i szczyptą przyprawy do piernika. Mieszamy. Gotowy sos najlepiej smakuje z goframi lub bezikami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia1988

03.02.2014 12:25
fajny przepis

IwonaKa

11.06.2013 00:08
pycha,moja mama robiła podobny do klusek na parze

Bernadeta1

19.04.2013 12:37
pyszny deser

ONY_za_kare

31.03.2013 20:02
fajny przepis

misia53

26.03.2013 13:13
ciekawy sosik zwłaszcza z tą przyprawą do piernika

Ela15

25.10.2012 12:53
ciekawy pomysł

fictor123

15.09.2012 19:32
swietny

Aleksandraa

22.08.2012 20:44
świetny przepis

Anna152

05.07.2012 05:25
extra

paula99926

28.06.2012 18:35
ale z przyprawą do piernika jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat