Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z galaretką i brzoszkwinią
3 sztuki jaja,
5 dag mąka pszenna,
4 dag mąka ziemniaczana,
1 sztuka cukier waniliowy,
8 dag cukier,
skaldniki do zrobienia masy;
1 sztuka galaretka,
400 ml śmietana 30 %,
3 łyżki cukier puder,
1 łyżka żelatyna,
brzoskwinie
Rozbijamy jajka tak by oddzielić żóltka od białek. Białka służa nam do ubicia sztywnej piany,następnie dodajemy do niej żółtka, cukier zwykly i waniliowy. Następnie mąki. Taką mase musimy wylać na papier pieczeniowy . biszkopt pieczemy 10 minut, w rozgrzanym piekraniku o temp 180 stopni.
Upieczony biszkopt wykladamy np. na sciereczkę, ręczniczek itp. Nastepnie czekamy ,ąz biszkopt nam ostygnie. GDy juz taka sytuacja zaistnieje mozemy przygotowywać mase . Galaretkę , która sobie wczesniej przygotowaliśmy, juz wystudzoną, kroimy kostkę, ukadając na brzegu biszkoptu (wtedy bedzie na środku) . Wrzącą wodą, a doklniej cztery jej łyzeczki służą nam do rozpuszczenia w nich żelatyny. Oczekujemy aż wystygnie. Następnie śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i za pomocą miksera miksujemy chwilkę Dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię, miszamy. Ja troszkę masy odkladam, by potem zwiniete rolade wysmarowac brzegi.Następnie ukladamy na biszkopcie. Zwijamy w rolade, dwa konce roaldy smarujemy masą, wygladzamy nozem, polewamy polewą czekoaldową robiac jakiś szlaczek i wstawiamy do lodówki na okres minimum 2 h.
Przepis odnosi się do rolady pierwszej z prawej, druga nie ma brzoskwini, a ma coś innego.