Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szparagi zapiekane z szynką w cieście francuskim z szynką to prosty przepis na smaczną, sezonową przekąskę.
Kroki postępowania
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze około 3 - 5 minut.
Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym.
Ciasto francuskie pokroić w paski około 2 - 3 cm.
Szparagi ułożyć na plastrach szynki, posypać startym serem i zawinąć w nią. Paseczkami ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem
Wierzch ciasta posmarować jajkiem , posypać serem i kminem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 min w temperaturze 200 stopni C.
Gotowe szparagi w cieście francuskim podawać jako przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczyku.