Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z pomarańczy
Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.
Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.
Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min"
Pieczone warzywa:
ziemniaki
marchewka
dowolne przyprawy (oregano, tymianek, zioła prowansalskie)
odrobina oleju
Warzywa obieramy i kroimy w grube cząstki. Do duże j miski wlewamy ok. 1 łyżkę oleju dodajemy zioła oraz warzywa. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na blaszkę. Pieczemy ok.1 godziny w temperaturze 180 stopni.