Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem jogurtowym z szynką
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
150 g duszonych pieczarek na odrobinie masła
½ bulionu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki
makaron penne
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, szynkę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić łyżeczkę masła i wrzucić cebulę, czosnek po chwili jak cebula będzie miękka dodać pieczarki i wędlinę. Wszystko razem chwilkę smażyć. Makaron gotujemy jak na opakowaniu. Przygotować ½ litrę bulionu. W osobnym garnuszku roztopić pozostałe masło dodać mąkę i energicznie wymieszać. Do zasmażki wlewać powoli bulion aby nie powstały grudki do momentu zgęstnienia. Kolejno dodać jogurt oraz przysmażoną cebulę, czosnek, szynkę i pieczarki. Można chwilę gotować by jeszcze bardziej zagęścić sos. Makaron włożyć do sosu, wymieszać. Podawać na stół.