Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z roladą a'la kulinarne-smaki
Składniki:
Ziemniaki ugotowane (1 część)
Mąka ziemniaczana (1/4 części)
Woda
Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Rolada a’la kulinarne-smaki:
Schab myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Smarujemy musztardą, kładziemy żółty ser, cebulkę, pieczarki, ser camembert – zawijamy w roladę. Dusimy na patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Gdy mięso się zetnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości mięsa.
Surówka:
Składniki:
4 duże marchewki starte na grubych oczkach
¼ pora pokrojonego w piórka
odrobina soku z cytryny
1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Składniki:
3 plastry schabu (1,5 cm)
musztarda
3 plastry żółtego sera
½ małej cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
ok. 100g pieczarek podduszonych na odrobinie masła
6 plastrów sera camembert
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: