Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie z delicjami
Zagniatamy margarynę z mąką.
Następnie dodajemy żółtko, cukier i proszek do pieczenia.
Szybko łączymy składniki ze sobą, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 30 minut w lodówce.
MASA SEROWA;
Gotujemy budyń w 300 ml mleka z dodatkiem cukru. Ucieramy jeszcze ciepły z serem trzykrotnie zmielonym.
SPÓD;
3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 23 cm.
Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stoni C. Lekko studzimy.
Wylewamy połowę masy serowej na podpieczony spód.
Wykładamy pokrojone 4 plastry ananasa z puszki wcześniej odsączone od zalewy.
Zalewamy resztą masy.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut w temperature 180 stopni c.
Po tym czasie wyciągamy. Studzimy.
Resztę ananasa kroimy w kosteczkę , wykładamy na upieczone ciasto.
Delicje maczamy w przegotowanej, ostudzonej wodzie i układamy między owoce.
Zalewamy galaretką rozpuszczoną w połowie wody z przepisu.
Chłodzimy 2 godziny.