Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

mazurska zupa wiosenna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy
1,5 litra
kapusta czerwona
1 mała główka
rodzynki
10 dkg
ziemniaki
1/2 kg
cebula
1 szt
mąka
1 łyżka
masło
1 łyżka
kminek Prymat
szczypta
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cukier
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
ocet winny
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurska zupa wiosenna

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy kilka minut.Kapustę drobno szatkujemy solimy i odstawiamy na pół godziny aby nam zmiękła,po tym czasie przekładamy ją do dużego rondla i zalewamy bulionem,gotujemy na małym ogniu 40 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do zupy.Całość doprawiamy solą i pieprzem,wkładamy liść laurowy i wsypujemy kminek,a następnie sparzone rodzynki.Cebulę obieramy i siekamy i przesmażamy ją na rozgrzanym maśle i posypujemy mąką.Po kilku minutach przekładamy do zupy i dalej gotujemy.Po zdjęciu z ognia wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier.Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak