Pierożki z serem i pieczarkami

Pierożki z serem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • pieczarki

    200 g
  • ser biały

    250 g
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • pieprz do smaku

  • bułka tarta

    1 łyżka
  • jajka

    2
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Ciasto:

  • drożdże

    20 g
  • mąka tortowa

    300 g
  • olej

    2 łyżki
  • szczypta soli

  • DODATKOWO:

  • mąka do posypania

  • woda

    150 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki z serem i pieczarkami
W misce zagniatamy ciasto;. Wsypujemy mąkę ,dodajemy pokruszone drożdże, dolewamy olej i wodę oraz szczypte soli. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Krok 2 - Pierożki z serem i pieczarkami
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 40 minut , najlepiej w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Pierożki z serem i pieczarkami
Szykujemy składniki na farsz.
Krok 4 - Pierożki z serem i pieczarkami
Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwile na oleju, studzimy.
Biały ser rozcieramy widelcem, dodajemy jajka , bułkę tartą, a na koniec wystudzone pieczarki.
Doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Pierożki z serem i pieczarkami
Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice.
Wałkujemy i wykrawamy szklanką koła.
Na każde nakładamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy jak zwykłe pierogi.
Kładziemy na posmarowanej olejem i posypanej maką blaszce.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Krok 6 - Pierożki z serem i pieczarkami
Gotowe pierożki idealne na przyjęcie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

05.08.2013 08:07
Ślicznie wyglądają :P

Beata23

07.02.2013 20:07
pycha

eliza135

02.10.2012 09:09
zjadłoby się

Mariposas

10.08.2012 15:17
super, zjadłabym sobie

bami

31.07.2012 23:09
Świetny przepis :)

Anna133

17.07.2012 20:59
matko jakie piękne :)

caralajna

28.06.2012 08:39
fajne

anemon

22.06.2012 17:49
Jak dla mnie brzmi bardzo pysznie.

BernadettaP

18.06.2012 15:23
Super, przyznaję, że jeszcze takich pierożków nie jadłam i z chęcią bym spróbowała :)

Juleczka20

31.05.2012 21:33
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat