Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka orzechowe
Składniki:
*ciasto francuskie - 1 opakowanie
*woda - 100 mililitrów
*cukier puder - 400 gramów
*posypka do dekoracji - 2 łyżki
*pisaki spożywcze - 1 opakowanie
*kakao rozpuszczalne - 1 łyżka
*sok malinowy - 1 łyżka
*masło orzechowe - 1 sztuka.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w nieduże kwadraty i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Z wierzchu zwilżyć odrobiną wody. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia. Następnie każde ciastko przekroić na pół, posmarować łyżką masła orzechowego i z powrotem połączyć. Cukier puder podzielić na 3 miseczki. Do jednej dodać odrobinę wody, do drugiej wodę i kakao, do ostatniej sok malinowy. Dobrze wymieszać. Lukrami polewać ciastka i dekorować pisakami spożywczymi, posypką dekoracyjną, tworząc różne wzorki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.