Przepis i sposób przygotowania na: Szafirowy tort z bitej śmietany
Pierzynka wierzchnia
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody . Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy . Zostawiamy 1 łyżkę ,resztę wlewamy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę . Zostawioną reszta galaretki kropimy pierzynkę .
Masa biała
Mocno schłodzona śmietane ubijamy z cukrem pudrem ,wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody żelatynę ,ubijamy jeszcze moment. Smarujemy biszkopt - wkładamy do lodówki
Dekoracja - boki tortu smarujemy dowolna masa i przyklejamy obkładamy tort rurkami .Chłodzimy
Szafirowa masa jabłkowa
-3 jabłka
-1 galaretka szafirowa
Jabłka obieramy kroimy w małe kawałki i podsmazamy w garneczku jak trochę zmiękną dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku galaretke .Mieszamy gdy zacznie tężeć smarujemy masą biszkopt .
Dekoracja
Boki tortu smarujemy dowoloną masą i przyklejamy nadziewane rurki.