Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem
# mąka 1 szklanka
# cukier puder ok. pół szklanki
# margaryna 10 dkg
# amoniak 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy i w miseczce rozcieramy drożdze z łyżką ciepłedo mleka i łyżką cukru. Przesiewamy mąkę i robimy na srodku dołeczek w który wlewamy drożdze . przysypujemy lekko mąką i przykrywamy sciereczką odstawiamy w ciepłe miejsce czekając aż drożdze się "wyruszają". W tym czasie po oczyszczeniu rabarbaru kroimy go na drobne krążki i w miseczce posypujemy 2 łyżkami cukru , przemieszając ,by puścił sok. Gdy drożdze podrosną dajemy do mąki żółtka mleko szczyptę soli , cukier i cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto . Rozpuszczamy margarynę i ciepłą wlewamy do ciasta i wyrabiamy aż się wchłonie a ciasto będzie lsniące i będzie odchodzić od miki czy ręki. Przykrywamy ściereczką i gdy podwoi objętość , wykładamy na tłustą blaszkę w miarę równo Na ciasto kładziemy równomiernie posłodzony rabarbar i czekamy aż trochę podrośnie. Z podanych składników robimy kruszonkę - wszystkie składniki łączymy i rozcieramy w palcach aby powstały małe grudki. Na rabarbar nakładamy kruszonkę i wstawiamy do pieca na 45 minut nagrzanego do 170 *C. Na końcu po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.