Przepis i sposób przygotowania na: BOCZEK PIECZONY Z PIKANTNYM SOSEM
Boczek umyć,osuszyć,natrzeć solą , pieprzem kajeńskim i czosnkiem. Skropić oliwą i owinąć w folię aluminiową, odłożyć do lodówki na noc.
Cebulę posiekać, chili bez pestek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę , obsmażyć boczek z obu stron na rumiano, przeł.ożyć do brytfanny.Piec około 30 minut w piekarniku w temp.180st.
Na tłuszczu po boczku zeszklić cebulę oraz chili. Dołożyć miód, pomidory i rodzynki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim. Podpieczony boczek wyjąć , polać przygotowanym sosem, piec kolejne 30 minut.
Miękkie mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut.
Pokroić w plastry, podawać z sosem.