Przepis i sposób przygotowania na: ciasto filozofa
CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć z 1szkl.cukru,stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, stopniowo, dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.
MASA JABŁKOWA: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, 3łyżki cukru. Wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwile smażyć.
MASA BUDYNIOWA: z 0.5litra mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto makowo-kokosowe- połowa masy budyniowej-masa jabłkowa -druga część masy budyniowej- biszkopt-polewa.