Przepis i sposób przygotowania na: zapiekany omlet z rabarbarem i cynamonem
Rabarbar pociąć na kawałki, wsypać do miski. Zasypać 1 łyżką cukru, połową cynamonu i odstawić na 5-10 min, aż puści sok. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec 10 minut w piekarniku. Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mąkę. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać zmieloną kaszę jaglaną (lub zwykłą mąkę pszenną) i maślankę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć obie masy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, zalać masą jajeczną, a na to ułożyć rabarbar i posypać resztą cynamonu. Im mniejsze naczynie/forma, tym wyższy omlet. Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Schłodzić.