Przepis i sposób przygotowania na: żurek wielkanocny
Gdy już mięso, oraz włoszczyna będa miekkie musimy je wyciągnąc z wody. Do wywaru, który nam powstał dodajemy surową białą kiełbasę. Zagotowuwujemy.
Następnie w tym czasie kiedy wywar i kiełbasa nam się robią możemy warzywka pokroić w kostkę. Podobnie postępujemy z mięskiem.
Do wywaru, gdy kiełbasa biała już się ugotuje wyjmujemy ją ,a dodajemy warzywka i zakwas. Czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę prosto do wywaru. Dodajemy pokrojone mięso. Wszystko gotujemy ( na małym ogniu) .
teraz mozemy zająć się cebulą. Obieramy ją , (nie płaczemy:) ), kroimy w kostkę i podsmażamy a patelni na rumiany kolor. Taką cebulkę możemy już dodać do wywaru. Co do białej już ugotowanej kiełbasy- koimy ją w grubsza kostkę.
Dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku majerankiem i oczywiście solą i pieprzem.
Ugotowane na twardo jajka najlpeiej dodać przed samym podaniem zupy, ale oczywiście można je wkroić do żurku...
Smacznego Życzę!