Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z sosem czosnkowym
Kroki postępowania
160 dag ziemniaki,
50 dag ser aksamitny z wiaderka,
5 sztuki cebula mała,
6 dag tłuszcz,
2 łyżka Sól,
do smaku natka pietruszki,
Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem, dodać ser z wiaderka. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Posiekaną natkę ( nie wielka ilość, tak dla smaku:) Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz.
Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.
Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) .
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) .
PIerwszy raz jadłam z sosem, ale domownikom smakowało.